SRMA

Steroidiresponsiivinen meningiitti-arteriitti (SRMA)

Steroidiresponsiivinen meningiitti-arteriitti eli SRMA tarkoittaa aivokalvojen immuunivälitteistä tulehdusta. Oireet vastaavat normaalin aivokalvotulehduksen oireita, yleisimpinä niskan kipu ja jäykkyys. Koira voi olla myös apea ja esimerkiksi haluton syömään. Tyypillisesti SRMA:han sairastuu alle kaksivuotias koira. Sairauden edetessä koira on erittäin kipeän oloinen.

Virallinen diagnoosi tehdään selkäydinnestenäyteen perusteella. SRMA-epäilypotilaiden kanssa kannattaa suunnata neurologiaan erikoistuneille lääkäreille tai -eläinasemille. Sairautta hoidetaan pitkällä kortisoni-kuurilla ja koira vastaa lääkehoitoon nopeasti ja toipuu yleensä täysin.

SRMA on autoimmuunisairaus, jota esiintyy useissa roduissa, joskin se on joissain roduissa yleisempi. Sairauden osalta on Suomessa käynnissä projekti, jossa pyritään paikantamaan siihen vaikuttavat geenit. Perintötekijöiden lisäksi sairauden ilmentymiseen uskotaan liittyvän jokin laukaisija, esimerkiksi voimakas stressi, nartuilla juoksuaika jne.

Stabijhouneilla on ollut Suomessa useampi SRMA-tapaus. FSCF kerää mielellään tiedot kaikista sairastuneista yksilöistä. Lisäksi sairastuneista sekä niiden lähisukulaisista suositellaan verinäytteen antoa geenitutkimuksen tueksi. Lisätietoja: jalostus@fscf.fi

Mikäli tarvitset neuvoja tai vertaistukea SRMA:ta sairastavan stabijhounisi kanssa, ota yhteyttä Sinikka Elorantaan, p. 040 740 8845.