Stabijhoun

Kuva Eeva Tiainen

Hollantilaista alkuperää oleva stabijhoun on vielä varsin harvinainen koirarotu Suomessa. Se kuuluu FCI:n roturyhmään 7: Kanakoirat ja alaryhmään 7.1: Mannermaiset kanakoirat. Alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan stabijhoun ollut maatilojen yleiskoira ja näin ollen se on toimittanut useita monipuolisia tehtäviä perheen metsästys-, vahti- ja seurakoirana.


Stabijhounin  luonne on pehmeä, ystävällinen, rauhallinen ja kärsivällinen, mutta se voi olla myös hyvin itsepäinen. Se ei saisi koskaan olla luonteeltaan aggressiivinen tai näykkivä. Stabijhoun  tulee lasten kanssa hyvin toimeen ja se sopii mainiosti perhekoiraksi. Stabijhounin turkki on helppohoitoinen ja pysyy hyvin puhtaana.

Kuva Jenna Potila

Iloinen ja utelias stabijhoun on mielellään kaikessa mukana ja se kiintyy omistajiinsa helposti. Stabijhounin kouluttamista pidetään varsin helppona sen miellyttämishalun vuoksi. Yleensä stabijhoun on erittäin perso ruoalle, joka helpottaa koiran motivoimista koulutuksessa. Kääntöpuolena ahneus voi johtaa ruoan varasteluun. Koska stabijhoun voi olla itsepäinen, on johdonmukaiseen tapakasvatukseen tärkeä panostaa.

Stabijhoun on aktiivinen koira, joka rakastaa ulkona liikkumista. Sisällä koira pysyy rauhallisena, kunhan se saa päivittäin riittävästi tekemistä. Vaikka stabijhoun tarvitseekin tilaa ympärilleen, se pärjää hyvin myös kerrostalossa, kunhan sen ulkoiluntarve tyydytetään riittävällä lenkkeilyllä ja aivot pidetään aktiivisena erilaisella puuhastelulla ja harrastamisella. Erityisen tärkeää on määrätietoisesti kouluttaa stabijhoun jo pennusta asti yksinoloon kotona, jolloin vältetään eroahdistuksen syntyminen. 

Luonnossa vapaasti liikkuessaan stabijhounin tulisi hakea paikasta toiseen säilyttäen silti kontaktin ihmiseen. Vahvan riistahajun kohdatessaan se saattaa kuitenkin lähteä omille teilleen. Stabijhounilta löytyvä riistavietti saattaa saada sen ryntäämään riistan perään kytkettynä ollessaankin. Stabijhounin erityiset kiinnostuksen kohteet ovat linnut sekä myyrät, mutta myös muut metsän eläimet saavat koiran vietit heräämään. 

Kuva Elli Supponen

Miellyttämishalunsa vuoksi stabijhoun on erinomainen ja monipuolinen harrastuskoira. Yleisiä harrastuksia ovat muun muassa koiranäyttelyt, metsästys, agility, jäljestäminen sekä tottelevaisuuskoulutus. Stabijhouneja on mukana myös pelastus- ja rauniokoiratoiminnassa.